Historien om Öland – en cykelupplevelse genom årtusenden

5 dagars cykelpaket på södra Öland med bra cyklar, mat och boende på några av södra Ölands bästa hotell.

I slutet av augusti och september när lugnet börjar lägga sig över Öland, bjuder vi in till en unik cykelupplevelse i världsarvet Södra Ölands odlingslandskap med några av Ölands historiskt mest intressanta platser. Du cyklar genom ett mer än 2000 år gammalt kultur- och odlingslandskap och har alltid utsikt över antingen havet eller stora Alvaret, känt för sin unika flora. På vägen besöker du gravfält och fornborgar från Ölands guldålder – järnåldern och får ta del av en exklusiv guidning på Sandby borg, som utsattes för en brutal massaker för omkring 1.500 år sedan.

Paketet innehåller

 • Cykel att nyttja under fyra dagar. Välj mellan el-, touring-, tandem- eller 3-växlad standardcykel. Mot en extra kostnad går det också att få en eldriven parcykel där man sitter bredvid varandra.
 • Fyra bekväma nätter på tre av södra Ölands bästa hotell
 • Fyra frukostbufféer
 • Fyra lunchpaket, plockas från frukostbuffén
 • Fyra lyxiga trerättersmiddagar 
 • Introduktion till södra Ölands historia och spännande besöksmål på vägen
 • Exklusiv guidning vid Sandby Borg
 • Bagagetransport mellan hotellen
 • Cykelförsäkring
 • Assistans om något oväntat skulle drabba dig eller cykeln
 • Cykelhjälm, cykelväska, liten kaffetermos, liten kylväska med kylklamp
 • Tillgång till digital karta över turen i appen Ride-with-gps

Dagsplan

Dag 1

Ankomst till Hotell Magasin1 i Mörbylånga med incheckning från kl. 14. Anländer du tidigt har du möjlighet att strosa runt i Mörbylångas mysiga kvarter, ta ett dopp eller njuta av nybakade bullar och kakor hos Café Söderbönor. Det finns också möjlighet att mjuka upp kroppen inför morgondagens cykeltur i hotellets nybyggda relax med bastu, sittgrupper för vila och bubbelpool utomhus. Kan bokas i receptionen, eller meddelas i förväg. 

Kl. 17.30 får du en introduktion till Ölands historia på Ölands Cykeluthyrning som ligger precis bredvid hotellet. Därefter får du ut era cyklar som vi ställer in efter ditt önskemål. Ni avrundar kvällen med en trerätters-middag med lokala råvaror på Magasin1 medan ni blickar ut över solnedgången i Kalmarsund.

Dag 2 (30-40 km)

Du påbörjar cyklingen söderut, antingen längs med vackra kustvägar eller uppe på landborgskanten där du har möjlighet att besöka Bårby Borg och Gettlinge gravfält, som är ett av Ölands största. På denna etapp kan du också stanna till vid fågel- och sälskyddsreservatet Eckelsudde, med goda chanser att få se en sälkoloni. Efter 20-30 km viker du av åt öster och cyklar över det vidsträckta öppna Alvaret. Precis innan ni kommer över på östra sidan kan ni göra en avstickare till Treby borg, som just nu är under utgrävning. Därefter väntar en ny 3-rättersmeny och sköna sängar på pittoreska Gammalsbygårdens Gästgiveri. Den som uppskattar viner bör ta tillfället i akt att njuta av något gott från vinkällaren. Detta ingår dock inte i paketet.

Dag 3 (40-45 km)

Dag tre gör du Sydöland runt. Här finns bland annat den berömda Eketorps Borg, Sveriges enda återuppbyggda fornborg, spektakulära Karl X Gustavs mur och Ölands största gravfält. Vid den magiska Södra Udden med sina stora betesängar för får, kor och hjortar, hittar du en av Europas bästa fågellokaler och Sveriges högsta fyrtorn Långe Jan. Söder om Södra Möckleby kan du uppleva rester från ortens 300-åriga stenindustriepok, bland annat ruinerna från ett Alunbruk och flera spektakulära kalkstensbrott. Återvänd till Gammalsbygården för ytterligare en god natts sömn och välsmakande middag.

Dag 4 (50-60 km)

Idag följer du östra kusten norrut och passerar Naturbutiken i Stenåsa som har Sveriges största sortiment av kikare och andra naturrelaterade produkter. Efter 30 km kommer du till berömda Sandby Borg där en brutal massaker utspelade sig för ca 1 500 år. Här får du en exklusiv guidning av Lars Alvarmo, som var delaktig i återupptäckten av borgen och dess mörka hemligheter för 15 år sedan. Här kan du lära dig mer om borgens historia. 

Därefter vänder du kosan väster ut och korsar Öland igen, den här gången via slingrande småvägar genom Mittlandsskogen, en av Europas största sammanhängande lövskogar. I skogsbrynet hittar du järnåldersbyn Gamla Skogsby som är under utgrävning och ståtar med ett långhus på hela 55 meter. Den fjärde natten sover ni på Hotell Skansen i Färjestaden och bjuds även här på 3-rätters middag. En kvällspromenad i hamnen med utsikt över Ölandsbron i solnedgången rekommenderas.

Dag 5 (20-30 km)

Från Färjestaden till Mörbylånga finns en fin cykelväg för den som vill ta raka spåret. På vägen kan du stanna till vid en av Sveriges mest berömda runstenar, Karlevi-stenen. Det finns också möjlighet att ta småvägarna genom det vackra Vickleby naturreservat och Beijershamn med sin fina fågellokal. Vickleby, där den berömda hantverksskolan Capellagården och ”Sveriges vackraste bygata” finns, är väl värd en omväg. Senast kl. 18:30 lämnar du tillbaka cykeln hos oss i Mörbylånga.

Underlag och trafik

Turen går till största del på asfalterade cykelvägar och landsvägar. Omkring 10 km går på grusväg. Då det inte är högsäsong är trafiken lågintensiv men du får räkna med att bitvis samsas om vägbanan med både traktorer, husbilar, kor och får.

Karta

Du kan se hela turen i kart-programmet Ride With GPS nedan. Där kan du också läsa mer om olika besöksmål längs med vägen. Du kan använda kartan på två olika sätt. Välj vad som passar dig bäst:

 1. Titta på kartan/turförslaget direkt här i webbläsaren.
 2. Använda live-navigering genom appen för Ride with GPS. Observera att detta annars är en betalfunktion och att det bara är genom länken nedan som du har möjligheten att använda navigeringsfunktionen gratis. Klicka på länken här för att påbörja nedladdning av appen: https://ridewithgps.com/events/312664-the-history-of-oland-an-experience-throu
  När du klickat på länken ovan gör du så här:
  1. Klicka på Go to route
  2. Klicka på Send to device
  3. Välj vilken typ av enhet du har (iPhone, Android, etc.)
  4. Välj Create account
  5. Fyll i dina uppgifter för att skapa kontot.
  6. Gå tillbaka till länken här för att öppna länken i appen
  7. Du är redo att börja live-navigera.

Pris

 • Två personer i dubbelrum                          9 500 kr per person 
 • Enkelrumstillägg                                         + 1 200 kr
 • Uppgradera till eldriven parcykel (ni sitter bredvid varandra)   + 2 500 kr

Bokningsförfrågan

Välkommen att skicka en bokningsförfrågan via formuläret nedan. Detta är ett exklusivt paket med begränsad tillgänglighet så vänta inte för länge med att boka. Paketet går att boka med start under perioderna 23 augusti – 11 september samt 14 september – 21 september. Efter att du har skickat förfrågan återkommer vi med besked inom 24 timmar. Om förfrågan godkänns får du en betallänk med epost som du behöver betala inom 24 timmar för att bokningen ska vara giltig. Bokningen blir bindande först vid betalningen.

Villkor

 • Vid avbokning senast 48 timmars innan ankomstdag får du tillbaka 90 % av kostnaden. Vid senare avbokning görs ingen återbetalning.
 • Om du behöver assistans på vägen, till exempel med ny cykel eller om du fått någon fysisk skada, kommer vi till undsättning, för det mesta inom en och en halv timme, men i undantagsfall upp till 5 timmar. 
 • Helförsäkring av cykeln ingår vid normalt användande, men inte någon försäkring som avser kläder eller skador på person. 
 • Här kan du läsa villkoren i sin helhet.

Hitta hit

Till Kalmar tar du dig enkelt med direkttåg från Köpenhamn och Göteborg. Kommer du från Stockholm rekommenderar vi den bekväma långfärdsbussen Silverlinjen, som tar dig hela vägen till Färjestaden. Från Kalmar och Färjestaden går buss 105 till Mörbylånga minst en gång i timmen alla dagar i veckan. Cykeluthyrningen och hotell Magasin1 ligger precis bredvid Mörbylånga busstation.Kommer du med bil är det fri parkering på gatorna intill cykeluthyrningen och Hotell Magasin1. Vår adress är järnvägsgatan 3, Mörbylånga.

Upplev mer av Öland

Passa på att utforska mer av denna fantastiska ö medan du är här. Det går utmärkt att lägga till ytterligare övernattningar, middagar eller förlänga cykelhyran. I Borgholm finns bland annat ett brett utbud av restauranger och butiker. Besök det mäktiga Borgholms Slott och ljuva Solliden Slott där kungafamiljen tillbringar sina somrar. Är du en riktig gourmé är Hotell Borgholm en varm rekommendation. Stenkusten i norr bjuder på en slingrande vacker färd med öppen vy över Kalmarsund. Du hittar också vita sandstränder och kuperade tallskogar. Läs mer på www.oland.se.