Cykla i världsarvet Södra Ölands odlingslandskap

5 dagars cykelpaket på södra Öland med bra cyklar, mat och boende på några av södra Ölands bästa hotell.

Solens och vindarnas ö bjuder in till fantastiska upplevelser på två hjul! På Öland hittar du slående vacker natur, rik historia, öppna vyer, gamla fiskehamnar, mycket lokalt hantverk och charmiga gårdsbutiker. Med omsorgsfullt valda hotell och upplevelser kan du nu njuta av södra Ölands skiftande landskap på cykel. Landskapet är utsett till ett av UNESCOS världsarv som med sin kalksten och säregna flora och fauna skiljer sig från resten av Sverige. Här finns det karga Stora Alvaret, de sedan urminnes tider betade strandängarna, de oskiftade radbyarna och mycket bördiga odlingsmarker. 

 • världsarv, södra öland, väderkvarn
 • världsarv, södra öland, Långe Jan
 • Världsarv, södra öland, sjömark

Paketet innehåller

 • Cykel att nyttja under fyra dagar. Välj mellan el-, touring-, tandem- eller 3-växlad standardcykel. Mot en extra kostnad går det också att få en eldriven parcykel där man sitter bredvid varandra.
 • Fyra bekväma nätter på tre av södra Ölands bästa hotell
 • Fyra frukostbufféer
 • Fyra lunchpaket, plockas från frukostbuffén
 • Fyra lyxiga trerättersmiddagar 
 • Bagagetransport mellan hotellen
 • Cykelförsäkring
 • Assistans om något oväntat skulle drabba dig eller cykeln
 • Cykelhjälm, cykelväska, liten kaffetermos, liten kylväska med kylklamp
 • Tillgång till digital karta över turen i appen Ride-with-gps

Dagsplan

1 – Ankomstdagen

Ankomst till Hotell Magasin 1 i Mörbylånga med incheckning från kl. 14. Anländer du tidigt har du möjlighet att strosa runt i Mörbylångas mysiga kvarter, ta ett dopp eller njuta av nybakade bullar och kakor hos Café Söderbönor. Det finns också möjlighet att mjuka upp kroppen inför morgondagens cykeltur i hotellets nybyggda relax med bastu, sittgrupper för vila och bubbelpool utomhus. Kan bokas på plats i receptionen eller meddelas till hotellet i förväg. 3-rätters middag med lokala råvaror serveras från kl. 17.

Du hämtar ut din cykel på Ölands Cykeluthyrning som ligger precis bredvid hotellet, våra öppettider hittar du här. Vi anpassar modell och korrigerar inställningar efter dina önskemål och informerar om turen. 

Transport till startpunkten: Buss 105 från Kalmar C går en gång i timmen till Mörbylånga busstation, som ligger precis intill hotell Magasin 1 och Ölands cykeluthyrning. För dig som kommer med bil är det fri parkering utanför hotellet och cykeluthyrningen. Adressen är Järnvägsgatan 3, Mörbylånga. 

2 – Ut på tur (30-40 km)

Från Mörbylånga cyklar du söderut på småvägar längs med vattnet till Kastlösa. Här viker du av åt öster och cyklar på den gamla banvallen tvärs över stora Alvaret tills du möts av den magnifika utsikten över Östersjön. Här finns möjlighet till ett dopp vid det charmiga Sebybadet. Ytterligare en mil söderut hittar du genuina Gammalsbygårdens Gästgiveri där en vällagad 3-rätters middag och sköna sängar väntar. Den som uppskattar viner bör ta tillfället i akt att njuta av något gott från vinkällaren. Detta ingår dock inte i paketet.

världsarv, södra öland, Penåsa

3 – Upptäckardag (35-45 km)

På sydligaste Öland finns mycket att uppleva. Här väljer du själv vart energin och upptäckarlusten tar dig. Besök den berömda Eketorps Borg eller den magiska Södra Udden med sina stora betesängar för får, kor och hjortar. Där finner du även en av Europas bästa fågellokaler och Sveriges högsta fyr, Långe Jan. Trots trötta cykelben är de 198 trappstegen upp i fyren väl värda utsikten runt Ölands sydligaste spets! I Grönhögen hittar du ett charmigt litet samhälle med både golfbana, ICA-butik, café och restaurang. Ta ett dopp i det djupa, turkosa kalkstensbrottet om du vågar. Återvänd till Gammalsbygården för ytterligare en god natts sömn och välsmakande middag.

4 – I historiens spår (50-60 km)

Idag cyklar du norrut längs med östra Öland och passerar Naturbutiken i Stenåsa som har Sveriges största sortiment av kikare och andra naturrelaterade produkter. Det finns också möjlighet att göra en avstickare till den berömda Sandby Borg där en brutal massaker utspelade sig för ca 1 500 år sedan. Här kan du lära dig mer om borgens historia. På Gårby café och lanthandel kan du ta en välbehövlig paus och avnjuta en riktig gofika. Därefter följer du slingrande småvägar genom Mittlandsskogen, som är en av Europas största sammanhängande lövskogar. I skogsbrynet hittar du forskningsstationen Station Linné, världsberömda för sin forskning om framför allt insekter. Den fjärde natten sover ni på Hotell Skansen i Färjestaden och bjuds även här på 3-rätters middag. En kvällspromenad i hamnen med utsikt över Ölandsbron i solnedgången rekommenderas.

5 – Målgång (20-30 km)

Från Färjestaden till Mörbylånga finns en fin cykelväg. Passa på att beundra en av Sveriges mest berömda runstenar, Karlevi-stenen. Det finns möjlighet att ta småvägarna genom det vackra Vickleby naturreservat och Beijershamn med sin fina fågellokal. Vickleby där den berömda hantverksskolan Capellagården och ”Sveriges vackraste bygata” finns är väl värd en omväg. Senast kl. 18:30 lämnas så cyklarna  tillbaka hos Ölands Cykeluthyrning i Mörbylånga. 

Underlag och trafik

Turen går till största del på asfalterade cykelvägar och landsvägar. Sammanlagt 10 km går på grusväg. Då det inte är högsäsong är trafiken lågintensiv men du får räkna med att bitvis samsas om vägbanan med både traktorer, husbilar, kor och får.

Karta

Du kan se hela turen i kart-programmet Ride With GPS nedan. Där kan du också läsa mer om olika besöksmål längs med vägen. Du kan använda kartan på två olika sätt. Välj vad som passar dig bäst:

 1. Endast titta på kartan/turförslaget direkt här i webbläsaren. Det kräver förstås ingen inloggning eller nedladdning av Ride with GPS-appen.
 2. Live-navigera med hjälp av appen för Ride With GPS. Observera att detta annars är en betalfunktion och att det bara är genom länken nedan som du har möjligheten att använda navigeringsfunktionen gratis. Klicka på länken här så kan du ladda ned appen: https://ridewithgps.com/events/308203-bike-in-world-heritage-southern-oland
  När du klickat på länken ovan gör du så här:
  1. Klicka på Go to route
  2. Klicka på Send to device
  3. Välj vilken typ av enhet du har (iPhone, Android, etc.)
  4. Välj Create account
  5. Fyll i dina uppgifter för att skapa kontot
  6. Gå tillbaka till länken här för att öppna länken i appen
  7. Du är redo att börja live-navigera.

Pris

 • Två personer i dubbelrum                          8 000 kr per person 
 • Enkelrumstillägg                                         + 1 200 kr
 • Uppgradera till eldriven parcykel (ni sitter bredvid varandra)   + 2 500 kr

Bokningsförfrågan

Välkommen att skicka en bokningsförfrågan via formuläret nedan. Detta är ett exklusivt paket med begränsad tillgänglighet så vänta inte för länge med att boka. Paketet går att boka med start under perioderna 1 april – 27 juni, 23 augusti – 12 september samt 14 september – 31 oktober. Efter att du har skickat förfrågan återkommer vi med besked inom 24 timmar. Om förfrågan godkänns får du en betallänk med epost som du behöver betala inom 24 timmar för att bokningen ska vara giltig. Bokningen blir bindande först vid betalningen.

Villkor

 • Vid avbokning senast 48 timmar innan ankomstdag får du tillbaka 90 % av kostnaden. Vid senare avbokning görs ingen återbetalning.
 • Om du behöver assistans på vägen, till exempel med ny cykel eller om du fått någon fysisk skada, kommer vi till undsättning, för det mesta inom en och en halv timme, men i undantagsfall upp till 5 timmar. 
 • Helförsäkring av cykeln ingår vid normalt användande, men inte någon försäkring som avser kläder eller skador på person. 
 • Här kan du läsa villkoren i sin helhet.

Upplev mer av Öland

Passa på att utforska mer av denna fantastiska ö medan du är här. Det går utmärkt att lägga till ytterligare övernattningar, middagar eller förlänga cykelhyran. I Borgholm finns bland annat ett brett utbud av restauranger och butiker. Besök det mäktiga Borgholms Slott och ljuva Solliden Slott där kungafamiljen tillbringar sina somrar. Är du en riktig gourmé är Hotell Borgholm en varm rekommendation. Stenkusten i norr bjuder på en slingrande vacker färd med öppen vy över Kalmarsund. Du hittar också vita sandstränder och kuperade tallskogar. Läs mer på www.oland.se.